Saturday, November 26, 2011

Menjadi Qurratu A'yun..

Assalamualaikum....


Qurratu A'yun(Penyejuk Mataku)


"Wahai Tuhan,kasihanilah mereka kedua-duanya,sebagaimana mereka telah mendidik aku sewaktu masih kecil"

Anak mithali menjadi "Qurratu A'yun" ayah bonda.Sejuk mata memandang perilakunya,sejuk lagi perut ibu yang pernah mengandungkannya dan sejuk hati ayah yang banyak berkorban untuknya.

*Impian Mak dan Abah 

Cuba kita fikir dan selami,menjadi impian ibubapa,setiap kali selepas solat mereka akan berdoa agar dikurniakan isteri dan zuriat yang menjadi "Qurratu A'yun" dan mereka juga berharap agar mereka menjadi pemimpin bagi orang yang bertaqwa.
Firman Allah s.w.t yang bermaksud:
"Dan orang yang berkata:"Wahai Tuhan kami,anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri dan keturunan kami sebagai penenang hati(kami)dan jadikanlah kami imam bagi orang yang bertaqwa."(Surah Al-Furqan25:74)

Dalam doa seharian,ibubapa kebanyakannya mempunyai dua permohonan yang tidak pernah dilupakan

Pertama:Memohon kepada Allah s.w.t agar dikurniakan anak,sejuk mata memandang.Apabila melihat cara mereka berpakaian,berjalan,menutur perkataan,sejuk mata dan hati mereka.

Kedua:Sebagai ibu bapa,bukan hanya ingin melihat anak yang sejuk dihati dan mata memandang sahaja,tetapi mereka mahukan dalam doa yang diucapkan agar Allah s.w.t menjadikan mereka ibu dan bapa ikutan yang menjadi teladan kepada anak-anak serta pemimpin orang yang bertaqwa..


*Jaminan Rasulullah SAW

Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:"Berbuatlah baik  kamu kepada kedua ibubapamu,nescaya anak-anak kamu akan berbuat baik kepad kamu"(Riwayat al-Tabrani)

*Rendahkan Diri Ibarat Burung menutup sayap di Bumi

Allah s.w.t berfirman yang bermaksud:"Dan turunkanlah sayapmu iaitu merendahkan dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kasih sayang dan ucapkanlah:"Wahai Tuhanku,kasihanilah mereka kedua-duanya,sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku sewaktu masih kecil"(Surah al_-Isra' 17:24)


Dapatlah diumpamakan disini,apabila burung-burung berterbangan di udara,ia akan mengembangkan atau mengepakkan sayapnya tetapi jika tidak terbang yakni kedudukannya rendah dibumi.ia akan merapatkan sayapnya.

Begitulah kita perlu merendah diri apabila berada dihadapan ibu dan ayah.Dia juga perlu menuturkan bahasa yang sopan dan tidak meninggikansuara.Ibarat burung yang emnutup sayapnya dibumi,begitulah mereka merendah diri dihadapan ibu bapa mereka.

*Amalan yang Paling diCintai Allah s.w.t

Doa Memohon Ampun untuk Ibu Bapa


Maksudnya:"Ya Tuhan Kami,Berilah keampunan kepadaku dan kedua ibubapaku,peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku ketika aku kecil"

Ingatlah bahawa,syurga itu dibawah telapak kaki ibu.Kita hidup didunia ini perlukan keredhaan daripada mereka,kerana tanpa redha mereka,redha Allah tidak akan mengiringi..
Oleh itu selalulah berbakti kepada ibu bapa,dan jangan biarkan sesekai air mata mereka tumpah membasahi bumi.

p/s;credit to majalah solusi..di edit skit isinya..edisi 30
No comments:

Post a Comment